Idag går jag in i vecka 15 (14+0) och mår fortfarande riktigt skit och är tröttast i världen och så här har det varit ända från början så man tycker ju att det borde gå över snart nåja annars är ju allt riktigt bra så jag kan gott leva med det här, aptiten har kommit tillbaka ordentligt så nu har jag nog säkert gått upp lite mot i början då jag gick ner.
Tiden tills nu har gått rätt så långsamt, för det är först nu den senaste tiden som magen börjat växa och synas och nu lär det väl gå undan skönt också att ha kommit in i den andra trimestern det är den här trimestern som det händer mest.

Bebisen
Din bebis är nu 8.1 till 11.4 cm från huvud till stjärt, och väger omkring 52-68 gram. Storleken motsvarar ungefär en grapefrukt.
Ansiktet hos fostret utvecklas alltmer; nu kan man tydligt se en näsrygg och att öron och ögon vandrar mot sina slutliga positioner på huvudet. En annan stor förändring är bildandet av lanugohåret som är ett fint hår som växer över hela kroppen i virvlande mönster efter hudens struktur (som senare bland annat kommer att utgöra bebisens fingeravtryck).
Lanugohåret kommer att falla av innan förlossningen och ersättas av grövre hår.
Bebisens sköldkörtel har mognat och börjar producera hormoner. Om bebisen är en pojke så bildas en prostata, och hos flickor vandrar äggstockarna ner från magen till ljumskarna.
De mjuka broskdelarna börjar nu också delvis att omvandlas till skelett. Bebisen har ögonbryn men inga ögonfransar.

Mamma
Du känner dig kanske lite mer energisk från och med nu och framåt i graviditeten. Den värsta tröttheten ger vanligtvis med sig och många kvinnor lyser upp under den här delen. Livmodern växer från dag till dag och du kan följa dess tillväxt genom att försiktigt lokalisera den övre delen med fingarna. Den kommer gradvis att växa upp i magen, från under blygdbenet till ovanför din navel. På grund av din växande mage och att du binder mer vätska i kroppen så kommer du sannolikt att börja behöva bära kläder för gravida ganska snart.

källa: www.blimamma.se

Graviditeten sett innifrån vecka 15-20, en liten film om hur bebisen utvecklas i magen kan du se här: http://se.babycenter.com/video/pregnancy/weeks-15-to-20-pregnancy/

2 thoughts on “Vecka 15

  1. Vad roligt med blogg Däny! Då håller jag ju mig ännu bättre uppdaterad och kan följa med under tidens gång! <3<3<3<3<3<3

    1. Yes 🙂 jag har dragits med i blogg världen jag med 🙂 ska verkligen försöka uppdatera så ofta det går 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *